Det är alldeles för mycket snack om allt annat än just dieten i fråga på bloggar och forumen. Jag kan inte fatta att inte mer skrivits om måltider och dess innehåll och näring m.m, så som man antagligen har gjort på t.ex viktväktarna.
Nej då! I stället har man hånat vetenskap och klappat sig stolt på magen om hur himla bra man är som vågat gå emot strömmen= de fetträdda och sockerindustrin m.fl. Inga fakta bara en massa skryt. DETTA har jag vari motståndare till och är förstås så ännu. Har som diabetiker och multisjuk haft mycket hopp till att detta skulle varit en välgrundad diet, med lovande forskningsresultat som pekat mot att den kan vara så, men den blir mindre och mindre intressant ju mer jag läser om den. Och värst är det då folk ratar frukt och grönsaker och läkare uttalar sig om att frukt är bara socker och vatten. När det är fibrer och vitaminer utöver detta.
Citerar lite av artikeln och hoppas på att ni läser resten ::här::.
"– Vi har velat se hur många som har lyssnat på fettdebatten på det sätt som vi inte vill att man ska lyssna på den. Det vill säga att man går hela vägen och tror att fett är det viktigaste på tallriken, säger Anette Jansson, chef för Rådgivningsenheten på Livsmedelsverket, till DN.se."
Källa: http://www.dn.se/nyheter/sverige/fa-svenskar-tror-pa-fettdieter
7 kommentarer:
Frukt som du köper i affären innehåller mycket lite vitaminer jämfört med t.ex. ägg eller kött och vitaminer är ingen bristvara i maten direkt. Fibrer är bara ett samlingsnamn för sådant som kroppen inte kan bryta ned, ta en tesked sågspån istället så har du fibrer för hela veckan om du tror på fibrernas magiska verkan.
Ingen LCHF-förespråkare ratar väl grönsaker?
Hej och tack för din kommentar! Det är roligt att få och intressant.
Äter hellre ett äpple än en näve sågspån.:-)
Sågspån innehåller heller inga antidioxanter så som frukt gör.
Ber om ursäkt ang grönsaker, då jag vet ju att LCHF innehåller sådana, men bara ovanjordgrönsaker och kanske nån morot.
Det jag menar på är att folk missförstår och ratar kanske då alla grönsaker. De kan ju haft problem att tycka om grönsaker överhuvudtaget och får då för sig att inte äta några kanske är lika bra?!
Jag har fått lära mig på både kurser och hos dietist att fibrer gör så att blodsockret stiger långsammare. För mig är fiberik mat bra av alla sorter. Vitaminer får jag från olika håll så som t.ex från ägg och kött och från frukt och bär.
Alltså man kan föreställa sig ett äpple med dess fibrer och så fruktsockret. Likdant en apelsin med hinnor och kärnor som är fibrer och fruktsockret i saften.
Det snabba sockret åker då skjuts tillsammans med fibrerna, men eftersom att fibrerna kör långsamt så läcker också sockret ut i blodet i en långsammare takt och det ger kroppen en chans att göra sig av med det, trots dålig insulinproduktion.
Man mår bättre av långsamma kolhydrater , OBS när man har diabetes och här blir relativt snabba kolhydraterna i form av fruktsocker långsamma tack vare fibrerna. Att äta hela frukter är således bättre än att pressa dem till saft. Att blanda saften med sågspån kanske vore en ide, men är det så tilltalande?;))
Givetvis finns det olika mycket näring i olika matvaror och meningen är väl att man ska äta både frukt och grönt och kött , fisk , ägg (proteiner)?
När jag gick ner 15 kilo precis när jag hade fått min diabetesdiagnos, så åt jag mycket varierad kost och drog ner på fettet men inte för mycket.
Fick då ett jättelågt värde på långtidssockret och läkaren ruskade på huvudet och sa: "Ja! Äta bra det kan du verkligen!"
Numera är jag för sjuk för att laga mat och är hänvisad till matlådor och vikten står mer eller mindre stilla. Kan inte röra mig heller så det är inte bra för sockret så jag måste äta medicin som håller värdena relativt bra ändå.
För mig tycks det klarlagt att oavsett vilken diet man väljer så går man ner i vikt och både LCHF och varierad lågkalorikost tycks hjälpa med att sänka vikten.
Innan jag vet att inte hjärta och kärl eller något annat i kroppen tar stryk av LCHF så vill jag inte chansa. Det hade annars varit bekvämt för mig som är sjuk att äta tallrikar med grädde och blåbär, ägg och makrill till lunch och en biff till middag.
Men, om du varit på så många kurser och hos så många dietister, hur har du då hamnat här? Om allt de sagt stämmer så bra? Det är många diabetiker som blivit friska från sin diabetes genom LCHF. Med lchf behöver du egentligen inte äta så otroligt mycket mer fett än vanligt. I stort sett så byter du bara ut sockret (kolhydraterna) mot grönsaker vid varje måltid. När du tar bort detta socker så blir du mätt snabbare på mindre och håller dig mätt längre pga fettet. Fett innehåller mycket kcal men energin i grädde går inte att jämföra med energin i mjölk. grädde blir du mätt av, länge! Så även om du tror på att minskat intag av kolhydrater gör dig smal, eller bara teorin av energi in - energi ut, så kommer du genom att skippa kolhydraterna få i dig mindre energi/kcal.
För mig låter det faktiskt helt sinnessjukt att en diabetiker blir rådgiven att hämta sitt energibehov från just socker(potatis,ris,mjöl,frukt) istället för fett - för någon stans måste vi ändå få energi. Det bästa du kan göra är att själv läsa på om detta. på kostdoktorn.se kan du nog hitta de mesta om fett och dess "fara". Socker + fett täpper igen dina blodkärl för att socker säger åt kroppen att bilda insulin = kroppens mest fettbindande ämne. Tar vi bort sockret kommer inte fettet att kunna binda sig! Ge LCHF en chans på 3 månader, det är allt jag ber dig om, börja sakta men säkert att skära bort kolhydraterna.
Läs på och var kritisk!
Jo men om man vill ha fibrer och inte sockret.
Varför skulle de få för sig det? Men det hade inte varit något större problem i vilket fall eftersom varken vitaminer, mineraler eller antioxidanter är någon bristvara i maten. Ägg och kött t.ex. är mer vitaminrikt än grönsaker och frukt.
Fibrer i sig gör inte att blodsockret stiger långsammare. De bara späder ut maten med sådant som vi inte kan tillgodogöra oss. Kanske smartare då att minska på sockret. Argumentet är ungefär som att dricka vodka utspätt med vatten så att alkoholen kommer ut i blodet långsammare, kanske bättre då att dricka mindre vodka.
Det finns nog inte direkt någon mening. Men det finns en naturlig kost, den kost som människan utvecklats för att äta. Precis som med andra djur så skiftar den kosten över året. Under sommaren finns det gott om frukt, bär, grönsaker osv.Även om det i den naturliga miljön inte fanns mjöl, rotfrukter m.m. så var det under den perioden mycket kolhydrater i kosten (inte mycket i förhållande till LMV:s rekommendationer), mat som vi blir feta av. Detta för att vi precis som andra djur skulle äta oss feta inför vintern. Under vintern sedan fanns det mycket mycket ont om kolhydrater och det blev värt besväret att jaga och äta djur. Kosten bestod under vintern framförallt av fett och protein, mat som gör att vi förbränner fett och därmed kan tillgodogöra oss det fett vi sparat på oss under sommaren.
Skillnaden mellan LCHF och svält (lågkalorikost) är bara att det är roligare, lättare och nyttigare att äta LCHF.
"Varför skulle de få för sig det? Men det hade inte varit något större problem i vilket fall eftersom varken vitaminer, mineraler eller antioxidanter är någon bristvara i maten. Ägg och kött t.ex. är mer vitaminrikt än grönsaker och frukt."
SVAR:- Därför att det inte diskuteras nämnvärt, ute på nätet om hur man ska få i sig mat i från alla grupper av mat som t.ex protein, kolhydrater, vitaminer, vätska, fibrer o.s.v. Tänk "kostcirkeln". http://www.google.se/search?q=kostcirkeln&hl=sv&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=8IAZT7zhDMrb4QSZ-unaDQ&sqi=2&ved=0CDQQsAQ&biw=1680&bih=933
Vet inte hur gammal du är men på 1970-talet fanns afficher som var mat indelad i tårtbitar och man skulle då äta något från varje tårtbit som innehöll en grupp med mat t.ex en tårtbit innehöll: ägg, smör och mjölk och ost. Detta med att kött ska innehålla rätt vitaminer och att man lika gärna kan byta rakt av stämmer inte. Du får i dig mest järn via kött t.ex. Sånt brukar veganer och vegetarianer ha koll på. De behöver äta folsyra i pillerform för att dom inte får i sig tillräckligt när de inte äter kött, å andra sidan om du bara äter kött så fattas en hel del mineraler och antidioxanter och fibrer, som du ju inte tycker är viktigt, men jag tror att det är viktigt;-)
Om du vill läsa mycket text men också mycket kunskap så rekommenderar jag denna länken och läs gärna staplarna för vitaminer och mineraler där: http://traningslara.se/naringsvardet-i-menyer-for-populara-dieter/
-Jo fibrer gör att blodsockret stiger långsammare. Inte för att man spär ut det utan för att de snabba kolhydraterna liftar med de långsamma p.g.a fibrerna i tarmen. Har lärt mig det på flera ställen att det är så och märker det också när jag tar blodprov på mig själv 2 timmar efter maten. Jag äter mindre socker (i mening kolhydrater) än vad SLV rekommenderar och väldigt lite av snabba kolhydrater och inget godis, läsk , chips, skräpmat alls.
-ang naturlig kost som människan utvecklats för, tror jag inte alls på eftersom att förr åt man det man fick tag på och överlevde näpperligen s a s och livslängden var mycket kort. strax över 20-årssträcket. Har en egen teori dock om att vi inte ska äta så mycket mat och härma människorna som levde på svältgränsen på det sättet, och detta för att inte belasta kroppen så att bukspottskörteln får jobba så hårt. Bara en ide och inte vetenskap alls bakom egentligen, mer än att jag läste att män som har svultit som får döttrar, tror jag det var, fick friskare barn. Nåt sånt läste jag:-) Minns ju inte ens hehe;)
-Du kan ev, kanske ha rätt i detta med att följa årstiderna. Man kanske inte ska äta allt på en gång hela året om s a s. Fylla på förråden , men å andra sidan så kommer vi människor ursprungligen från länder som var varma och inte hade 4 årstidsväxlingar, om jag minns rätt?! När kalla ställen började befolkas vet jag inte, men har för mig att det är mycket sent i människans varande.
-Önskar verkligen att du har rätt ang LCHF därför att jag älskar sådan mat och speciellt vispgrädde och smör, men det återstår att se.
Hur menar du med "hamnat här"? Jag är multisjuk och handikappad nu, men så har det inte alltid varit. De har inte blivit friska utan ungefär som nyktra alkoholister, symptomfria vilket är mycket bra i de fall det har fungerat så. Dock är vi individer och vi vet inte om detta konceptet slår lika bra på hela befolkningen och oss som har diabetes. Jag vet om detta med att man inte behöver äta så mkt mer fett när man äter LCHF. Min fråga är om det går fram till dem som läser om LCHF på nätet? Jag ser så lite prat om mängderna av mat och vilken mat som är bra att äta vid LCHF och det är jag kritisk mot.
I mitt fall kan jag inte laga mat och därmed inte heller hacka grönsaker. Måste äta matlådor tyvärr. Ska höra om jag kan få hemhjälp, men det kostar pengar, så jag vet inte om jag har råd ännu. Jag tycker också att det låter sinnesjukt detta med så stor andel som 60% kolhydrater till diabetiker. Jätteknäppt, men faktum är att dem jag pratat med aldrig råder till att äta så, utan tvärsom hålla kolhydraterna stågna och äta långsamma om man måste och få resten i från grönsaker. Blev förvånad över den där 60% rekommendationen och även han vad heter han nu igen som skrivit om hjärnan och mat?..i alla fall på tv med Sverker Olofsson så sa han att han inte heller kunde fatta hur man ska kunna bli smalare av att käka så mkt kolisar som 60%. Jo nu minnns jag. Martin Ingvar heter han ju. Oroa dig inte för att jag inte läser på. Det gör jag och har gjort sedan i sslutet av 1980-talet då jag gick på heltids friskvårdskurser , viktväktarna och senare hos läkare och dietister, i början som gravid med graviditets-diabetes. Hänger fullständigt med på kostdoktorn.se och tyvärr så verkar han ha lite svårt att tolka rapporter enl en del förståsigpåare. Läs gärna inne på träningslära.se där det finns en del invändningar mot det som Annika Dahqvist och Kostdoktorn brukar påstå är sant. OM det är så som du och de beskrivit många ggr ang blodådrorna, så är jag den första som kommer börja äta LCHF. Men med hjälp då förstås och det kan dröja lite.
Rubin. Jag glömde att tacka för din kommentar!!! Ber tusen ggr om ursäkt!! Tack snälla du för din kommentar och vänliga sätt att skriva på!!:-)
Skicka en kommentar