Det är intressant att läsa om hur vi människor förhåller oss till mat. För mig blir det till berättelser om allt annat än mat när jag följer debatten om LCHF. T.ex kommer det fram diktatoriska fasoner från x antal , som det verkar , herrar ?!. De har en tagg i sidan till de som förenat sig för vetenskap och folkbildning och är väl hormonstinna till max som det ser ut och vill stångas helt enkelt och försöka framstå som "topdogs" i debatten, men det dom skriver leder mest till förvåning och skratt. :-) Man kan även hitta s.k ja-sägare som säger ja till allt som talar för LCHF och dess propagandister ända tills löjets gräns är nådd och mer däröver. Slicka arslet på någon som aldrig ger respons måste kännas konstigt, men dom kör på ändå för allt vad de är värda. Urk!:-/ Ni finner dessa kommentarer på i stort sett alla kommentarfält på bloggarna om LCHF t.ex på Annika Dahlqvists blogg och kostdoktorns blogg. Mer än så här vill jag inte peka ut någon särskild. Läs och bedöm själva. Jag kan ju ha fel.
Man uttrycker sig personligt med den mat man äter eller lagar och talar om och bjuder andra på, tycker jag. Det är som med konst och bokläsning. Vad jag läser och vad jag besöker och tittar på, säger saker om min unika person och vad jag värderar. Kanske är det därför som dieter kan nå religioösa höjder? Jag frågar därför att jag inte vet. Jag vet inte mycket och längtar efter en större intellektuell grupp som man alltid kan luta sig emot och få svar i från, men det är få som är intellktuella nu förtiden, eller rättare sagt, få av de som är intellektuella uttalar sig nu förtiden.
En intellektuell person som jag tycker mycket om är författaren Lena Andersson. Hennes sätt att tänka och resonera, är det jag menar att jag tycker om, (jag känner ju inte henne och kan inte tycka något om henne som person då egentligen förstås). Dock! Det jag har sett av henne på tv gillar jag. T.ex så var det ett program om barnlöshet i SVTs någon av kanalerna och det var många av de samtalande i en grupp där, som verkligen ansträngde sig för att tänka noga igenom och analysera frågan från alla dess håll och kanter och Lena Andersson var med i åtminstone 1 av avsnitten. Hon har även skrivit en kolumn, rakt upp och ner ned ett antal citat, en ledare i DN som ni kan läsa ::här::
-Exempel på ett av dom värsta citaten från den sidan som visar att det är inte mycket som en del folk vet trots alla LCHF-böcker, skriverier, är detta tycker jag:
"– I början gick jag ner jättemycket. Nu har det planat ut. Kan det bero på att jag åt ett äpple efter ungefär tre månader? Sen dess har jag avhållit mig."VARNING FÖR MISSUPPFATTNING! En del läsare av hennes artikel förstod inte att det inte är hon som säger det som står där så kom i håg att hon citerar, kopierar, klipper och klistrar det som andra har sagt runt om på internet ang kolhydrader bl.a. Lite synd är det att hon inte har länkat så man själv kunnat gå dit och läsa det som citerats i sitt rätta sammanhang. Jag känner igen flera av citaten och vet att dom inte ändras ens med omgivande text. Det är verkligen så där det snackas i forumen och det tycker jag är hemskt. Lite mer tankearbete som t.ex eftertanke, får folk för fasen ta och lägga ner innan de sprider påståenden, som vore dom sanningar.
Citerar härmed Tage Danielssons dikt : EFTERTANKE
"Tron kan försätta berg
men tvivlet kan sätta tillbaks dem igen."
Artikeln Maten som relgion, gör ett tappert försök att höja nivån på debatten tycker jag.
Citerar ett rätt så stort stycke därifrån, eftersom att jag har suttit en lång stund och försökt att bara ta ut det viktigaste och upptäcker att det går ju inte då hela stycket är sjukt viktigt.
Källa:"– Maten, eller snarare hälsan, är vår tids Gud, säger Elisabeth Gerle, präst och professor i etik. Besattheten är en önskan om kontroll.– I västvärlden finns en stark tradition av att kroppen ska späkas och sexualiteten tyglas som går tillbaka till den platonska traditionen som framhävde det andliga, intellektuella på kroppens bekostnad. Detta smög sig in i den tidiga kristendomen och präglade klostrens askes. Än idag signalerar den tränade kroppen andlig skärpa och kontroll. Vid reformationen predikade Luther att vi inte kan göra oss extra värdiga i Guds ögon med hjälp av bikt, gärningar eller ritualer och att förlåtelsen och det eviga livet är gratis. Men paradoxalt nog ger stor frihet ångest, och istället odlade vi disciplin och hård arbetsmoral. Tendensen lever kvar i det sekulära samhället: Vi står inte ut med att existera utan regler och skapar därför våra egna budord och begränsningar – som om vi därmed kunde hindra åldrandet, sjukdomen, döden."
http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1601578/Mat-som-religion.html
Kan LCHF handla om rädsla? I så fall är det inte konstigt att så många stereotyper, nya sådana, poppar upp som svampar ur marken. De säger att vi som tvivlar en aning ang LCHF är fetträdda, men samtidigt är dom kolhydraträdda själva. Vad är det för rim och reson i detta om jag får lov att fråga? Projektion! Där har vi det.
Over and out!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar