torsdag 1 mars 2012

Debatt om rött kött bl.a

Jag vill bara ge en länk till en intressant tidningsartikel i Sydsvenska Dagbladet och berätta att jag själv har skurit ned väldigt mycket, nära noll, vad det gäller att äta sånt som korv och bacon. Jag älskar korv och fläsk med löksås och tycker att det är nästan som en sorgebearbetning att inte kunna äta detta så ofta som jag vill.
Faktum är att jag läste någonstans om att så litet som 50 gram av rött kött kan göra att man får diabetes typ 2.
Det fick mig att tänka till. Nu äter jag vanligt kött som gjorts i ugn eller kokats och försöker att äta så mycket fisk som möjligt även fast det också är förknippat med risker med tanke på miljögifter som hamnar i fisken. Men när jag säger försöker, så är det för att komma upp i åtminstone 2 fiskportioner i veckan:-)
Här kan ni läsa artikeln och påföljande kommentarerna, som jag hörde talas om inte var så trevliga alla. Jag själv sparar nog läsandet av kommentarerna tills jag orkar med att bli upplivad, upprörd. Det är nämligen så att jag inte klarar höga känslolägen lika bra nu då jag har problem med högt blodtryck och ja hela det metabola syndromet som det heter. Klicka på länken så kommer ni till en sida som beskriver en del av detta syndrom.
Jag brukar ofta läsa på sidan som heter: Internmedicin
Nu skall jag äta havregrynsgröt och ägg.

4 kommentarer:

Jonas sa...

Hej,

Jag är en helt ny läsare av din blogg (som för övrigt verkar intressant och tankeväckande!).
Du tar upp ämnet LCHF ganska mycket, det är helt klart ett väldigt aktuellt ämne, har du någonsin testat det själv?

Min kopp te! sa...

Hejsan! Vad kul att höra! Tack!!:-)
Jag satte mig in i vad man ska äta när man äter enligt LCHF ganska så långtgående, under en period då jag trodde att det var evidensbaserat , och jag lurades då av att Annika Dahlqvist är läkare och borde hålla sig noga till fakta, så även kostdoktorn.
Blev rätt chockad när jag förstod att mycket som de påstår inte backas upp med bevis.

Jag har ett handikapp och kroniska sjukdomar som gör att jag inte klarar att laga mat åt mig själv. Är hänvisad åt matlådor. Har ändå försökt att äta så lite kolhydrater som möjligt och tyvärr blir jag totalt svimfärdig om inte jag får i mig just kolhydrater.

Är väldigt känslig och har diabetes typ 2 + andra hormoner i olag.

LCHF var jätteviktigt för mig ett tag, säkert minst ett par år, och jag slogs med näbbar och klor för att övertyga alla i släkten, bland vänner o.s.v om att detta var rätt mat för en människa.

Men så är det tunnsått med studier på hur man kommer att må på sikt. 16 studier pekar kostdoktorn på som ska tala för att mättat fett är ofarligt. Mot en uppsjö med flera hundra studier som talar emot. Om jag får tro en sida på nätet där dietister skriver bl.a. Ska ha länk här i kanten, men länkarna når jag inte härifrån där jag skriver just nu.

Ska kolla lite närmare på vad dom egentligen påstår. Det kan vara så att jag har fel här, så ta det med en nypa salt.

profanum_vulgus sa...

Nu är det 17 högklassiska studier som talar för lågkolhydratkost och noll som talar emot.

Hur som helst är det nitrit du ska akta dig för. Köp ekologisk eller småskaligt tillverkad korv eller bacon så är det inga problem.

Min kopp te! sa...

Är inte säker på att inga studier talar emot precis;)
Tack för tipset om korv, bacon ekologiskt!!
Om de inte innehåller nitrat så vore det toppen om jag kan äta dem.:-)
Älskar korv framför det mesta i matväg.

Site Meter