Nu var det länge sedan jag uppdaterade bloggen här. Det senaste jag hört och sett sen dess är programmet :Debatt i SVT då de skulle prata om LCHF för barn, men jag uppfattade inga åsikter om just det, och det var samma människor med i studion som brukar vara där. En bloggerska och kostdoktorn, samt en professor och en person som jag tror fungerar som kostrådgivare eller om det var en kokbok , ännu en i mängden om LCHF. Jag tror att man ska kunna se hela detta programmet på tv.play. Är själv inte så bevandrad i att titta på tv på datorn ännu så jag kan inte visa hur man gör än, tyvärr.
Det påstås då och då från de som äter enligt denna dieten, att dom inte alls äter så mycket bacon och i programmet påstod bloggerskan att hon äter bacon utan tillsatser, medans en tjej som gått ner i vikt genom att äta som vanligt och röra på sig , jobbade inom charkutri-branchen svarade att hon aldrig sett eller hört talas om sådan bacon. Har ni sett någon bacon som är , ja vaddå? Bara obehandlad skinka och kallas för bacon så får ni gärna höra av er till mig så ska jag ta upp det här i bloggen.
I alla fall ramlade jag över en tidningsartikel i kväll och där är en faktaruta med i högermarginalen som nämner exempel på vad en person ätit enligt LCHF och jomenvisst! Självklart så var där ägg och bacon.
Själv har jag länge försökt att tänka ut LCHF- maträtter som jag själv skulle kunna äta och även fått gnugga geniknölarna när mamma upprepat frågat mig i telefon så här: "Jamen vad äter man då da? Vad är tillåtet och vad är inte tillåtet" och jag har svarat typ kolhydrater i form av pasta , potatis, ris och bröd. "Men vad äter du då då da", säger mamma om och om och jag har faktiskt haft svårt att svara på vad jag ska kunna tänkas äta 3 ggr per dag . Trots att jag köpte (men sålde den rätt snart) en kokbok skriven av Annika Dahlqvist.
Det är ett måste för mig att äta minst 3 mat-måltider ,varje dag, för att klara av att äta min medicin mot diabetes: Metformin, då jag måste ta tabletten mitt inne i måltiden för att undvika biverkningarna som består av knallont i magen och diareer model vattniga och det onda går inte bort förrens man , ursäkta språket?! har skitit ut ALLT. Detta händer mig bara om jag råkar slarva och äter för lite av maten och tar tabletten för sent in i måltiden s a s.
Här har ni en artikel att läsa som inte gör mig ett dugg mycket klokare på LCHF än innan och speciellt inte när jag läser i faktarutan. Maten låter så otroligt god dock. Jag älskar köttfärslimpa och stekt fisk och bacon och ägg, men jag blir svimfärdig om jag inte får i mig några kolhydrater. I mitt all behövs nog en liten hård smörgås åtminstone eller 2 om jag inte ska må väldigt dåligt av att ha för lågt blodsocker.
Min diabetesläkare varnade mig gång på gång för att äta för lite mat och för mycket mat. Han ansåg att det absolut inte var bra för människor med diabetes att ha blodsockerfall och det får man ju om man bara äter typ 5% kolhydrater som är den mängd som LCHF-förespråkarna rekommenderar. Det är på tok för få kolhydrater för min kropp och hjärna. -Hur är det för er andra?
3 kommentarer:
Hej! Nej, man får inte blodsockerfall, man får ju i sig energi. Däremot får man jämnare blodsockernivå. Alla grönsaker som växer ovan jord funkar: avokado, blomkål, vitkål, ruccola, spenat, tomater, sparris, ... Och så kan man ju äta fisk och skaldjur och inte bara en massa bacon. Ena sonen äter lchf och ofta äter vi samma mat, så då gör jag det också. Inte alls enformigt. Vi åt mer enformigt förut – en massa pasta, nudlar och mackor hela tiden. Gott nytt förresten :-)
Hejsan!
Usch den där medicinen låter läskig, jag hade ju lätt testat att lägga om min kost under ett antal veckor för att se hur det påverkar mig. Mindre kolhydrater innebär rimligtvis mindre medicin då blodsockret inte blir lika högt. Jag själv är frisk så jag får inga blodsockerfall, och hur mycket kolhydrater ens kropp behöver beror väl på vad man är van vid. Det finns ju många som elitidrottar på lågkolhydratkost, så det där med att kropp och hjärna behöver en massa kolhydrater via födan kan man nog ta med en nypa salt. Men varför tro på massa andra när man kan testa det själv? Det handlar om ett par veckor, och är man tveksam kan man ju minska ner på kolhydraterna successivt tills man hittar en lagom nivå :)
En rolig sak är ju att kolla upp vilken kost som rekommenderades till diabetiker innan vi hade alla dessa moderna mediciner.
Sen vad gäller artikeln så är sådana småartiklar ofta skrivna av folk som inte tar reda på fakta utan förlitar sig till en enda källa eller intervjuperson. Tar man sig tid att undersöka saken så är LCHF så mycket mer än bara ägg och bacon, och jag tror det är fler än LCHF:arna som tycker det är gott med bacon ;)
Ha det fint!
Jo precis det menade jag ju att artikeln inte sa mig något. Den var lchf-vänlig om du läste den nogrannare så hade du sett det;-)
Jag vet inte hur jag har berättat om mig själv här så jag passar på att tala om att jag är både sjuk, sängliggande +rörelsehindrad och kan inte laga mat åt mig själv, utan är helt förvisad åt matlådor tyvärr. Men kan på sikt börja må bättre eventuellt och då har jag en plan som jag har följt tidigare med en bunt maträtter som är helt normal mat och som jag tappade 15 kilo på för några år sedan. Gick sen bara upp 5 av de kilona och det tycker jag är bra. Jag får enligt diabetesläkaren inte jojo-banta. Självklart har jag kollat upp vad man ska äta som diabetiker. Jag tror nog jag vet allt och lite till jämfört med andra , om diabetes typ 2. Man kan inte minska mediciner genom att dra ner på kolhydrater då det är en väldigt mytomspunnen kostform detta LCHF. De påstår så mycket felaktigt att man storknar. Och precis som du säger så hänvisar dom till artiklar som är små och väldigt dåligt underbyggda. Även kostdoktorn hänvisar till endast 20-tal studier och så litet underlag kan man inte dra några som helst slutsatser av. Metformin är en gammal sorts medicin by the way. Till Malin! Bra att du vet om vilka grönsaker man kan äta. Det är inte alla LCHF:are som äter sådana tyvärr. Jag äter alla grönsaker, förutom körsbärstomater som har värmts upp. Urk!:) Om man äter så som du gör Malin så skulle jag inte vara orolig faktiskt. Jag får blodsockerfall trots fett som energi. Jättetrist då jag annars absolut skulle ha kunnat minska på kolhydraterna mer. Håller mig till långsamma kolhydrater när jag äter bröd som har mängder med frön i sig t.ex. Sambon har bara svårt att hitta matlådor som innehåller mycket grönsaker och så lite kolhydrater som möjligt. Och så har alla börjat lägga i dom där körsbärstomaterna i lådorna:-( De drygar väl ut på det viset och tjänar pengar. Funderar på att mejla varenda matlådeföretag jag och klaga.:-) Tack för era inlägg! Det är alltid spännande att prata mat även om man kanske tycker lite olika.
Skicka en kommentar